Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği

Şirketlerin Yeşil Mutabakata Uyum amacıyla alacakları danışmanlık hizmeti giderleri 5 yıl süresince yüzde 50 oranında ve toplamda 10 milyon TL'ye kadar Ticaret Bakanlığı tarafından destekleniyor. Başvuru sahiplerinin, KOBİ statüsünde olması ve 50'den fazla çalışanı olmaması gerekmektedir. 

yeşil mutabakata uyum projesi

Ticaret Bakanlığı Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği

Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin (AB) "Yeşil Mutabakat"ına uyumu teşvik etmek amacıyla "Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği"ni sunmaktadır. Bu program, firmaların yeşil dönüşümü gerçekleştirmelerine ve AB pazarında rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Desteğin Kapsamı
Danışmanlık Hizmetleri Desteği: Yeşil Mutabakat'ın firmalara olan etkilerinin analiz edilmesi, uyum stratejisi ve yol haritası hazırlanması, karbon ayak izi hesaplama ve raporlama gibi konularda danışmanlık hizmeti alımı için firmalara %50 oranında, 5 yıl süresince, toplamda 10 milyon TL'ye kadar destek verilmektedir.

Yatırım Desteği: Yeşil Mutabakat uyumuna yönelik yatırımlar için firmalara düşük faizli kredi ve kredi garanti imkanı sunulmaktadır.

Eğitim ve Farkındalık Artırma Faaliyetleri: Yeşil Mutabakat ile ilgili eğitim ve farkındalık

Başvuru Şartları:
Başvuru sahiplerinin, KOBİ statüsünde olması ve 50'den fazla çalışanı olmaması gerekmektedir.

Firmaların, Yeşil Mutabakat'a uyum sağlamaya yönelik bir yatırım planı hazırlamış olması gerekmektedir.

Ticaret Bakanlığı Yeşil Dönüşüm Teşviği

Ticaret Bakanlığı, Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği'nin Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurarak, yeşil dönüşüm ve pazar çeşitlendirmesi stratejilerini güçlendireceğini belirtti. Bakanlık, AB ile olan Gümrük Birliği Anlaşması'nın ve toplam ihracattaki yüksek payın dikkate alındığını ve AB ile ticaretin sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm odaklı olarak şekilleneceğini vurguladı.

AB'nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması'nın belirlediği 5 sektör ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yeşil dönüşüm sürecinden en fazla etkilenecek sektörler olacağı öngörüldü. Bu bağlamda, Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği'nin 2023 yılında bu sektörler tarafından AB'ye gerçekleştirilen ihracatın yüzde 34'ünü oluşturduğu belirtildi. Bu süreçten olumsuz etkilenmemek ve ihraç pazarlarını korumak adına, Bakanlık tarafından ihracatçılara yönelik farkındalık artırma ve yol haritası oluşturma amacıyla kapsamlı destek sağlanacağı ifade edildi. Proje, 23 Şubat 2024 tarihli ve 32469 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe girdi.

Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği'nin hedefleri doğrultusunda, şirketlerin Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümünü sağlamak için farkındalık sağlanması, mevcut durum analizi yapılması, yol haritasının oluşturulması ve şirketlerin ulusal ve uluslararası fonlara erişimini kolaylaştırmak amaçlanıyor. Bu çerçevede, şirketlerin alacakları danışmanlık hizmeti giderleri 5 yıl süresince yüzde 50 oranında ve toplamda 10 milyon TL'ye kadar Bakanlık tarafından desteklenecek.

Açıklamada ayrıca, ihracatta pazar çeşitliliği sağlamanın önemine vurgu yapılarak, uzak ülkeler ve İslam ülkeleriyle ihracatı geliştirme stratejilerinin desteklendiği belirtildi. İhracatçı birliklerine ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne daha yüksek limitlerle destek sağlandığı, Türk ihraç ürünlerinin dünya çapında tanıtımını güçlendirmek amacıyla başlatılan tanıtım ve pazarlama kampanyasının desteklendiği ifade edildi.

Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği kapsamında şirketlere sağlanacak danışmanlık hizmeti giderleri desteklerinin, 5 yıl süresince yüzde 50 oranında ve toplamda 10 milyon TL'ye kadar Bakanlık tarafından karşılanacağı belirtildi.

Yeşil Mutabakat Sanayi Planı

Yeşil Mutabakat Sanayi Planı, 1 Şubat 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından açıklanmıştır. Planın amacı, Avrupa'nın net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmek, sanayi rekabet gücünü artırmak ve iklim nötr hedefine hızlı bir geçişi desteklemektir. Planın ana unsurları şunlardır:

1. Yeşil Teknoloji Gelişimi ve Yatırım:
AB'nin yeşil teknolojilerde liderliğini sürdürmek ve çekiciliğini korumak.
Yenilenebilir enerji ve fosil yakıtsız hidrojen kullanımına yönelik yatırımlar ve uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi.

2. Yeşil Dönüşüm Projelerine Kaynak Ayrılması:
ABD, Japonya, Hindistan, Birleşik Krallık, Kanada gibi ülkelerin yeşil dönüşüme yönelik kaynaklarının takip edilmesi.
AB'den yeşil teknoloji ve sanayi için Çin gibi ülkelerle rekabeti engelleyici sübvansiyonlara karşı adımlar.

3. Politika ve Finansman Mekanizmalarının Şekillendirilmesi:
Yeşil dönüşümde rekabetçiliği destekleyen politika ve finansman mekanizmalarının oluşturulması.
Avrupa Komisyonu'nun daha önce açıkladığı düzenlemelerin (Batarya ve Batarya Atıkları Tüzük Taslağı, Eko Tasarım Tüzüğü) uygulanması.

4. Dört Temel Eksen:
Öngörülebilir, uyumlu ve basitleştirilmiş bir idari çerçeve.
Finansmana erişimin kolaylaştırılması.
Becerilerin geliştirilmesi.
Dayanıklı tedarik zincirleri için açık ticaret.


Bu başlıklar altında, 2023 baharında reform ihtiyacına dayalı endüstriyel rekabet edebilirlik için öneriler sunulacak, net sıfır sanayi yasası hazırlanacak ve Avrupa'nın üçüncü ülkelerden gelen tedariklere olan bağımlılığı azaltılacak. Kamu alımlarında sürdürülebilirlik ve döngüsellik gereksinimlerinin kullanılması teşvik edilecek ve finansmana erişimi kolaylaştırmak için çeşitli önlemler alınacak.

Becerilerin geliştirilmesi kapsamında, yaş ve cinsiyet dikkate alınarak iş ve beceri arzı ve talebine odaklanacak, yeşil geçiş için gerekli becerilerin geliştirilmesi ve üniversiteler arası iş birliği sağlanacaktır.

Dayanıklı tedarik zincirleri için açık ticaret başlığında ise AB'nin küresel iş birliğini sürdürmesi ve ticaretin desteklenmesi, serbest ticaret anlaşmalarının güçlendirilmesi ve temiz geçişin desteklenmesi öngörülmektedir.

Yeşil Mutabakat Projeleri

Yeşil Mutabakat Türkiye
Yeşil Mutabakat Eylem Planı 2024
Yeşil Mutabakat sunum
Yeşil Mutabakat Nedir
Yeşil Mutabakat Sanayi Planı
Yeşil Mutabakat Tarım
Yeşil Mutabakat metni
Avrupa Yeşil Mutabakatı
Ticaret Bakanlığı Yeşil Mutabakat
Yeşil Mutabakat Destek Projeleri
Yeşil Mutabakat Hibe Programları
Yeşil Mutabakat Finansman
Yeşil Mutabakat Düşük Faizli Kredi
Yeşil Mutabakat Kredi Garanti
Yeşil Mutabakat Uyumluluk ve Danışmanlık:
Yeşil Mutabakat Uyum Süreci
Yeşil Mutabakat Danışmanlık Hizmetleri
Yeşil Mutabakat Uyum Stratejisi
Yeşil Mutabakat Yol Haritası
yeşil mutabakat ab
yeşil mutabakat tez
yeşil mutabakat metni
yeşil mutabakat tez
yeşil mutabakat metni
yeşil mutabakat türkiye
yeşil mutabakat maddeleri
yeşil mutabakat nedir
yeşil mutabakat sunum
yeşil mutabakat tübitak
yeşil mutabakat tekstil
yeşil mutabakat tarım
yeşil mutabakat makale
yeşil mutabakat eğitimi
yeşil mutabakat projeleri
yeşil mutabakat projeleri
yeşil mutabakat pdf
yeşil mutabakat konuları
yeşil mutabakat danışmanlığı
yeşil mutabakat projeleri
yeşil mutabakat pdf
yeşil mutabakat konuları
yeşil mutabakat danışmanlığı
yeşil mutabakat hedefleri
yeşil mutabakat eylem planı
yeşil mutabakat eylem planı resmi gazete
yeşil sol parti mutabakat metni
yeşil mutabakat ne zaman imzalandı
yeşil mutabakata uyum
ticaret bakanlığı yeşil mutabakat eylem planı başlıkları
yeşil pazarlama tez
yeşil ekonomi tez
yeşil tahvil makale
t.c. ticaret bakanlığı yeşil mutabakat eylem planı 2024
yeşil mutabakat çalışma grubu yıllık faaliyet raporu
yeşil mutabakata uyum projesi desteği