Destek Yönetim Sistemi - DYS Giriş

DYS teşviklerinde hizmet sürecimiz şu şekilde yürütülmektedir:

1. Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemi DYS kayıt işlemlerinizin yapılması.
2. Teşvik açısından dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda sizi bilgilendirecek ve kalan DYS işlemlerinizi tamamlayacağız.
3.  Teşvik başvuru dosyanızı hazırlayarak DYS üzerinden teşvik başvurunuzu yapacağız.
4. Dosya inceleme süresi boyunca teşvik başvurusunun DYS takibini yapacağız.
5. Teşvik tutarı Ticaret Bakanlığı tarafından hesaplanıp şirketinize resmi bildirim yapıldığında hizmetimiz tamamlanmış olacak.

DYS Fuar Desteği Detayları ve Başvuru Şartları
DYS Başvuru Süreci
Eksik Belgeler eklendikten sonra altta gönder butonu çıkmıyor, ne yapılmalıdır?
Harcama kısmından fatura eklemeye çalışırken "Parametre gönderilen belge türü, belge içeriği ile uyumsuz" uyarısı çıktığında ne yapılmalıdır?
Sisteme girişte BAD REQUEST hatası alındığında ne yapılmalı? 
Sisteme erişimlerde hangi tarayıcı kullanılmalıdır?
Yararlanıcı yetki süresi dolduğunda hangi uyarıyı alır?
Login İşlemi Başarısız Uyarısı ne anlama gelir?  

Destek Yönetim Sistemi

DYS Başvuru Süreci

Bu süreç, başvurunuzu tamamlamak için atmanız gereken adımları basit ve anlaşılır bir şekilde özetlemektedir. DYS başvurularınız için danışmanlık ve dosya takibi hizmeti almak isterseniz bizimle iletişime geçin.


Sistem Kullanım Taahhütnamesi İmzalama: İlk olarak, "Sistem Kullanım Taahhütnamesi" adlı belgeyi dikkatlice okuyun ve onayladıysanız imzalayın.

Yararlanıcı Bilgilerini Doldurma: Hangi yararlanıcı türüne dahil olduğunuza göre "Yararlanıcı Bilgi Formu"nu eksiksiz bir şekilde doldurun ve bu formu da imzalayın.

Gerekli Belgeleri Hazırlama: "Yararlanıcı Bilgi Formu"nun ek bölümünde belirtilen belgeleri hazırlayın.

Kullanıcı Yetkilendirme Formunu Doldurma: Her kullanıcı için "Kullanıcı Yetkilendirme Formu"nu ayrı ayrı doldurun ve imzalayın.

Belgeleri Dijital Ortama Aktarma: Hazırladığınız tüm belgeleri tarayarak PDF formatında dijital ortama aktarın.

Belgeleri İletme: Hazırladığınız ve dijitalleştirdiğiniz belgeleri, "Başvuru Merkezleri"ne ya KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) ile ya da şahsen teslim edin.

Bildirim Bekleme: Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra, başvuru durumunuzla ilgili bir e-posta bildirimi alacaksınız.

DYS Teknik Sorular ve Cevapları

Bu kısımda karşılaşılabilecek Durumlar ve Hata Mesajlarını basit ve anlaşılır bir şekilde özetlemeye çalıştık. Sorular ve cevapları düzenli olarak güncellenmektedir.

Sisteme girişte BAD REQUEST hatası alındığında ne yapılmalı? 
Sisteme giriş yaparken "BAD REQUEST" hatasıyla karşılaşırsanız, tarayıcınızın cache (geçmiş) verilerini temizlemeniz gerekmektedir. Cache temizlendikten sonra sisteme yeniden giriş yapmayı deneyin. Sistemin verimli kullanılabilmesi ve son güncellemelerin sorunsuz çalışabilmesi için tarayıcınızın geçmiş verilerini belli aralıklarla temizlemeniz önerilmektedir.

Sisteme erişimlerde hangi tarayıcı kullanılmalıdır?
Sisteme erişim için Internet Explorer veya Edge'in IE modunu kullanmamanız önerilir. Chrome, Firefox veya Edge gibi modern tarayıcıları kullanarak ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak daha iyi bir deneyim elde edebilirsiniz. Sisteme erişimlerde Internet Explorer (IE) ve IE modunda Edge tarayıcıları kullanılmamalıdır.

Yararlanıcı yetki süresi dolduğunda hangi uyarıyı alır?
Eğer yetkiniz sona erdiyse, sisteme giriş yapamazsınız ve "Aktif bir Göreviniz bulunmamaktadır" uyarısını alırsınız. Yetki süresini kontrol etmek için, sistemde sağ üst köşede yer alan yetkili adının yanında bulunan bilgileri inceleyebilirsiniz. Yetki sürenizi, sistemde sağ üst köşede yer alan yetkili adının yanında görebilirsiniz. Eğer yetki süreniz dolduysa, gerekli evrakları (Sirküler, EK A/B/C) ilgili İhracatçı Birliğine sunarak yetki sürenizi uzatma talebinde bulunabilirsiniz.


Login İşlemi Başarısız Uyarısı ne anlama gelir? 
 Sisteme giriş yaparken "e-devlet" ile giriş seçeneğini tercih ederek giriş yapmalısınız. Giriş yaparken "E-Devlet Şifresi" ya da "E-İmza" kullanmanız gerekmektedir. "İnternet Bankacılığı" ya da "Mobil İmza" ile yapılan girişlerde "login işlemi başarısız" hatası alabilirsiniz.


MERSİS Numarası Zorunluluğu: Ticaret Sicil Yönetmeliğinde belirtilen tüm şirket ve kuruluşların MERSİS'e kaydolması ve MERSİS numarasına sahip olması gerekmektedir. Ticaret Sicil Yönetmeliğinde yer alan tüm şirket/kuruluşların MERSİS'e kaydı ve dolayısıyla MERSİS numarasına sahip olması zorunludur.
Bu kapsamda, Ticaret Sicil Yönetmeliğinde yer alan tüm şirket/kuruluşların MERSİS numaralarını ibraz etmeleri gerekmektedir.

MERSİS'ten gelen veriler değiştirilebilir veya silinebilir mi?
Yararlanıcılara ilişkin MERSİS'ten alınan bilgilerde MERSİS kayıtları esas alınmaktadır. Bu alanların İhracatçı Birlikleri veya yararlanıcılar tarafından değiştirilmesi/silinmesi mümkün değildir. Bu işlemler için yararlanıcıların MERSİS sisteminden veya Ticaret Sicil Müdürlüklerinden ihtiyaç duydukları güncellemeleri yapmaları gerekmektedir.

Eksik Belgeler eklendikten sonra altta gönder butonu çıkmıyor, ne yapılmalıdır?
Başvuru aşaması "Eksik Bilgi- Belge Bekleyen", "Eksik Belge Bekleyen" olduğunda eksikler tamamlandıktan sonra "GÖNDER" butonu alt taraf yerine üst solda görüntülenmektedir.

Başvuru tamamlanmadan sistemden çıkıldığında taslak olarak kaydedilir mi?
Başvuruların taslak olarak kaydedilmesi özelliği bulunmamaktadır. Başvuruların kaydedilebilmesi için tüm bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekmektedir.

NACE Kodu Eklemesi: MERSİS numarası zorunlu yararlanıcılar için ibraz edilen MERSİS numarası sisteme girişi yapıldıktan sonra NACE kodları MERSİS'ten alınacaktır. MERSİS'ten alınan NACE bilgilerinin değiştirilmesi veya silinmesi mümkün değildir. MERSİS'te yer almayan ancak EK B'de (Yararlanıcı Bilgi Formu) yer alan NACE kodlarının olması durumunda bu kodlar 4 haneli olarak sisteme kaydedilmelidir. EK B'de (Yararlanıcı Bilgi Formu) yer alan NACE kodunun 4 haneden fazla olması durumunda ilk 4 hanesinin sisteme eklenmesi yeterlidir.

Destek Ödeme Başvurusunda NACE Kodu eklendiğinde neden kaydetmiyor?
NACE kodunun 4 haneli olması gerekmektedir. EK B'de (Yararlanıcı Bilgi Formu) yer alan NACE kodunun 4 haneden fazla olması durumunda ilk 4 hanesinin sisteme eklenmesi yeterlidir.

Seçtiğiniz NACE bu destek kapsamında değildir! Uyarısı neden çıkmaktadır?
Yararlanıcıların faaliyet gösterdiği sektörleri gösteren NACE kodları, MERSİS'ten alınmaktadır. MERSİS'te yer almayan ancak EK B'de (Yararlanıcı Bilgi Formu) yer alan NACE kodlarının olması durumunda bu kodlar 4 haneli olarak sisteme kaydedilmelidir.

Harcama kısmından fatura eklemeye çalışırken "Parametre gönderilen belge türü, belge içeriği ile uyumsuz" uyarısı çıktığında ne yapılmalıdır?
Bu uyarı, eklenen belgenin desteklenmeyen bir format veya türde olduğunu gösterir. Faturanın doğru format ve türde olduğundan emin olunmalıdır.

Künye Bilgilerinde Değişiklik: Nevi değişikliği yapıldığında Ek-A/B/C formları tekrar doldurulmalıdır.
Ek-B formunda bulunan Nevi değişikliği bölümü doldurularak bağlı olunan İhracatçı Birliğine elden veya KEP üzerinden iletilmelidir. Yararlanıcıların DYS künye bilgileri İhracatçı Birlikleri tarafından güncellenmektedir.

DYS Kullanım Kılavuzu 2024 

DYS, Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemi aracılığı ile verilen fuar destekleri anlamına gelir. DYS Fuar Desteği Detayları ve Başvuru Şartları

DYS, Türkiye'deki ihracatçı firmaların faaliyetlerini etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan bir sistemdir. Yurtdışı fuar desteği, DYS tarafından sağlanan önemli bir destek programıdır ve Türk işletmelerinin ihracat potansiyelini artırmayı hedeflemektedir.

Yurtdışı fuarlara katılmak, Türk firmaları için büyük fırsatlar sunar ve uluslararası pazarda görünürlüklerini artırır. Ancak, bu fuarlara katılım süreci zaman alıcı ve karmaşık olabilir. İşte bu noktada devreye giren DYS, firmalara yurtdışı fuarlara katılım süreçlerini yönetme ve kolaylaştırma imkanı sunar.

DYS, yurtdışı fuar desteği programında firmalara çeşitli avantajlar sağlar. İlk olarak, DYS aracılığıyla firmalar, fuar başvurularını online olarak gerçekleştirebilir ve başvuru sürecini daha hızlı ve pratik bir şekilde tamamlayabilir. Ayrıca, DYS üzerinden yapılan başvuruların takibi ve sonuçların bildirimi de kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Yurtdışı fuar desteği programı kapsamında DYS, firmaların fuar organizasyonlarına ilişkin süreçlerini de kolaylaştırır. Stand rezervasyonu, stand tasarımı, tanıtım materyalleri gibi fuar hazırlıkları DYS üzerinden yönetilebilir. Bu sayede firmalar, fuar organizasyonunda karşılaşılabilecek aksaklıkları minimum seviyeye indirir ve katılımlarını daha verimli hale getirebilir.

DYS'in sunduğu bir diğer avantaj da mali yönetim konusunda sağladığı kolaylıklardır. Yurtdışı fuar desteği kapsamında yapılan harcamaların takibi ve maliyet analizi, DYS aracılığıyla daha sistematik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Böylece, firmalar fuar bütçelerini daha etkin bir şekilde yönetebilir ve mali açıdan daha kontrollü bir şekilde hareket edebilir.

Sayın Müşterimiz,

Sisteme giriş yaparken kullanıcı adı ve şifrelerinizi doğru girdiğinizden emin olunuz. Eğer sorun yaşıyorsanız 0 530 972 97 34 numaraları telefondan destek alabilirsiniz. Destek Yönetim Sistemi Kota Destek Modülüne ilk kez giriş yapacaksınız tıklayınız.

Destek Yönetim Sistemi (DYS) Nedir?

Ticaret Bakanlığı'nın son 10 yılda yürüttüğü en önemli dijital dönüşüm projelerinden biri olan Destek Yönetim Sistemi (DYS), DİR, HİR, VRHİB, Turquality ile Devlet Desteklerine (ihracat ve hizmet) ilişkin başvuru, değerlendirme/sonuçlandırma ve raporlama/analiz süreçlerinin internet ortamında ve tek platformda yürütülmesine olanak sağlayan içerik yönetim sistemidir.

KOTA Destek DYS Modülünde evrakların tamamını biz mi gireceğiz?

Hayır. Sizler sadece evrakları sistemdeki toplu evrak yükleme bölümüne yükleyeceksiniz. Evrakların düzenlenmesi, teşvik mevzuatına uygun olmayan evraklar veya eksiklerin tespit edilmesi, girişlerin tamamlanması ve nihai başvurunun sonuçlandırılması süreçlerinin tamamı KOTA Danışmanlık tarafından gerçekleştirilecektir.

Destek Yönetim Sistemi’ne Erişim Nasıl Sağlanır?

Destek Yönetim Sistemine bize vereceğiniz bir yetkilendirme belgesi ile firmanız adına bilgi işlem servisimiz girecektir. Girişi yapılacak dosya önceden firmanız imza yetkilileri tarafından imzalanacak, başvuru sonrasında ise firmanız yetkilileri başvuru detayları görüntüleyip, takip edebilecektir.

Destek Yönetim Sistemi’ne Nasıl Kayıt Olunur?

Destek Yönetim Sistemine kayıt işlemleri için gereken tüm evraklar Kota Danışmanlık tarafından müşterilerimize iletilmektedir.

Destek Yönetim Sistemi’ni Kimler Kullanabilir?

• Dahilde İşleme Rejimi (DİR)
• Hariçte İşleme Rejimi (HİR)
• Vergi Resim Harç İstisna Belgesi (VRHİB)
• İhracat Destekleri
• Hizmet Sektörü Destekleri
• Turquality Destekleri
Yukarıda yer alan mevzuatlar kapsamında tanımlanan tüm gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği kuruluşları
Destek Yönetim Sistemi’ni kullanabilir. Sistemi kullanacak olan şirket, kurum, kuruluş ve kişiler sistem
genelinde YARARLANICI olarak ifade edilmektedir. 

Destek Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu

Destek Yönetim DYS Kullanım Kılavuzu için tıklayınız.

DYS Başvuru Merkezleri Nelerdir?

Başvuru merkezleri İhracatçı Birlikleridir: OAİB, İMMİB, İTKİB, İİB, EİB, DAİB, AİB. Başvuru için gereken belgeler Kota Danışanlık tarafından tüm müşterilerimize iletilmektedir.

DYS Devlet Desteği

dys fuar desteği
dys destek
dys destek başvuru
dys destek başvurusu
dys destek hizmetleri kodu
dys destek hizmetleri kodu
dys destek iletişim
dys destek ödeme başvurusu
dys destek ödeme başvurusu
dys destek yönetim sistemi
dys destek yönetim sistemi
dys destek yönetim sistemi giriş
dys destek yönetim sistemi giriş
dys destekleri
dys devlet desteği
dys devlet destekleri
dys e devlet giriş
dys e devlet giriş
dys e devlet girişi
dys e devlet girişi
dys fuar desteği başvurusu
dys fuar desteği giriş
dys fuar desteği iletişim
dys fuar desteği ne kadar
dys fuar destek
dys fuar destek başvurusu
dys fuar destek başvurusu nasıl yapılır
dys fuar destek başvurusu nasıl yapılır
dys fuar destek girişi
dys fuar destek listesi
dys fuar destekleri
dys ihracat destekleri başvuru
dys ihracat destekleri başvuru
dys ihracat destekleri e devlet
dys java kur
dys java kur
dys kira desteği
dys kurulum java
dys kurulum java
dys kurulum webde öğren
dys kurulum windows 10
dys kurulumu webde öğren
dys pazara giriş desteği
dys sistemi fuar desteği
dys yurt dışı fuar desteği
dys yurt dışı fuar desteği başvurusu
dys yurt içi fuar desteği
dys yurt içi fuar desteği 2023
dys yurt içi fuar desteği başvuru
dys yurt içi fuar desteği başvuru kılavuzu
dys yurt içi fuar desteği ne kadar
dys yurtdışı pazar araştırması desteği
dys yurtdışı seyahat desteği
dys yurtiçi fuar desteği
ihracat destekleri - yurtiçi fuar desteği dys başvuru kılavuzu
ihracat destekleri - yurtiçi fuar desteği dys başvuru kılavuzu
ticaret bakanlığı dys yurtiçi fuar desteği
yurtdışı fuar desteği dys
yurtiçi fuar desteği dys