En iyi proje yönetimi metodolojileri
"Birden fazla proje yönetimi metodolojisi olduğunu mu söylüyorsunuz?" Aslında pek çoğu var ve hatta bazıları yeni hibrit yaklaşımlar oluşturmak için birleşiyor. Ama tam olarak nedir? Proje ekiplerinin daha iyi çalışmasına nasıl yardımcı olurlar? Ve bir metodolojiyi diğerinden daha iyi yapan nedir?
Şelale proje yönetimi metodolojisi
Bir projeyi planlamanın en yaygın yolu, nihai bir çıktıya götüren görevleri sıralamak ve bunlar üzerinde sırayla çalışmaktır. Bu süreç aynı zamanda şelale metodolojisi olarak da bilinir - projeleri yönetmek için geleneksel yöntem ve anlaşılması en basit yöntem. Bir görevi, toplam teslim edilebilir olanı oluşturan bağlantılı bir öğe dizisinde bir sonraki başlamadan önce tamamlamanız gerekir. Fiziksel nesnelerle (binalar, bilgisayarlar) sonuçlanan projeler için ideal bir yöntemdir ve ileride kullanmak üzere proje planlarını kolayca çoğaltabilirsiniz.
Bu metodolojinin gücü, her adımın önceden planlanması ve uygun sırayla yerleştirilmesidir. Bu, başlangıçta uygulanacak en basit yöntem olsa da, paydaşların ihtiyaçlarında veya önceliklerinde meydana gelen herhangi bir değişiklik, görev dizisini bozacak ve yönetilmesini çok zorlaştıracaktır. Bu metodoloji öngörülebilirlikte üstündür ancak esneklikten yoksundur.
Kritik yol yöntemi (CPM)
Kritik yol yöntemi 1950'lerde, bir öncekini bitirene kadar başlayamayacağınız bazı görevler olduğu fikrine dayanarak geliştirildi. Bu bağımlı görevleri baştan sona bir araya getirdiğinizde, kritik yolunuzu çizersiniz.
Bu kritik yolu belirlemek ve odaklanmak, proje yöneticilerinin en önemli işi yapmak için kaynakları önceliklendirmesine ve tahsis etmesine ve ekibinizin bant genişliğini tıkayabilecek daha düşük öncelikli görevleri yeniden planlamasına olanak tanır. Bu şekilde, proje programında değişiklik yapmanız gerekirse, sonuçları geciktirmeden ekibinizin çalışma sürecini optimize edebilirsiniz.
Kritik zincir proje yönetimi (CCPM)
Kritik zincir proje yönetimi, kritik yol yöntemini bir adım öteye taşır. CCPM, kritik yola kaynak kullanılabilirliği ekleyerek projenin görevlerini tamamlamak için gereken kaynaklara odaklanan bir metodolojidir. Ayrıca, projenin programında bu görevlerin etrafında zaman tamponları oluşturarak projenin son teslim tarihlerini karşılamasını sağlar.